Grad Sisak

Službene stranice

Službena Facebook stranica Grada Siska

Vrijeme danas

15 °C
oblačno

Brzi izbornik

360° Panorama Siska
Radionica o peletama pobudila velik interes

Radionica o peletama pobudila velik interes

Stručna tematska radionica „Grijanje na pelete uz potporu sunčeve energije“, još jedna u nizu radionica EE tima grada Siska, pobudila je velik interes Siščana i prostor Gradske vijećnice ispunila do posljednjeg mjesta, čime je ispunila i svoj cilj,  informirati zainteresirane građane o mogućnostima i prednostima korištenja peleta u sustavima grijanja kao i primjeni sunčanih sustava za pripremu potrošne tople vode i potporu grijanju. Predavanja su održali renomirani stručnjaci iz ovog područja, a sve prisutne pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i ruralni razvoj Anto Rajić.

- Želimo vam prezentirati naša dobra iskustva koja imamo s netom završenog projekta na Područnoj školi u Hrastelnici koja je prva škola u županiji, a možda i u Hrvatskoj, u kojoj se kao ogrjev koriste pelete, prešani ostaci drveta koji spadaju u obnovljive izvore energije. Ekološki su vrlo prihvatljiv energent jer imaju neutralan CO2, prihvatljivi su i cijenom, a ostvaruju značajne uštede – rekao je Rajić.

Velika prednost peleta obzirom na drvene cjepanice je njihova jednostavnost upotrebe i količina posla povezana s njima. Peći na pelete gotovo uvijek imaju automatski sistem ubacivanja istih, što znači da je dovoljno samo povremeno napuniti spremnik za pelete, te će automatika, ovisno o potrošnji topline u kući regulirati potrebnu količinu ubacivanja peleta u peć. Peleti, dolaze pakirani u vrećama, njihovo skladištenje ne predstavlja mnogo posla i ne traži mnogo prostora. Peleti su također izuzetno pogodni za staračka domaćinstva jer ne zahtijevaju fizički napor u svojoj pripremi, te za razliku od drvenih cjepanica iza njih ostaje izuzetno malo pepela.

- Ukoliko se grijete na centralno grijanje, jedino u što trebate investirati je oprema kotlovnice, tj. ugradnja kotla i popratne opreme te troškovi montaže. Cijena ovih sustava varira ovisno o snazi, količini automatske regulacije i popratne opreme te je teško dati paušalnu procjenu isplativosti. Svaki projekt je priča za sebe i isplativost zamjene kotlovnice uvelike ovisi o potrošnji korisnika, vrsti goriva koju koristi te o rastu cijena tog energenta u budućnosti – rečeno je na radionici na kojoj je dat i precizniji odgovor o isplativosti ulaganja u zamjenu kotlovnice za loživo ulje kotlovnicom na pelete. Osim toga, na radionici su prikazane i mogućnosti korištenja sunčanih kolektora za pripremu potrošne tople vode kao i potporu sustavu grijanja na pelete.

Prezenatcije koje su prikazane na radionici možete pronaći među dokumentima u privitku.